یکی از قله های زیبای آذربایجان شرقی که برای خیلی از کوهنوردان نامی آشنا و در عین حال منطقه ای ناآشناست ، قله ی هشتاد سر یا به گویش محلی هشته سر است !!
البته منطقه ی هشتاد سر در روزگاران قدیم شامل محدوده ی وسیعی بوده که شهرستان های کلیبر ، مرند و ورزقان را دربر می گرفته است ، بطوریکه در تعاریف قدیمی کلیبر ، آن را شهری معرفی می کند که در منطقه ی هشته سر ( هشتادسر ) قرار دارد !!
با توجه به اینکه از دیرباز نوشته و سند جز در مورد مسایل عشق و عاشقی و شعر و غزل در این کشور رواج نداشته و همه چیز شفاهی بوده است برای همین تغییرات و تحریفات و گاه فراموش شدن و بعد از سالها دوباره پیدا شدن باعث شده است که همه ی اطلاعات ما با عبارت " بقولی ، به روایتی " آغاز شود ... البته ما همیشه در یک دوردست غیرقابل استنادی کتابخانه هایی داشته ایم که آتش گرفته است ولی چون با حلوا حلوا گفتن دهان شیرین نمی شود پس همان بهتر قبول کنیم که ما هم جزو ملت های شفاهی تاریخ هستیم !!
شاید بهمین دلایل بوده که تا همین اواخر دلیل نامگذاری منطقه هشتاد سر را وجود ارتفاعات و قله های متعدد در منطقه می دانستند !! و شاید باور بر این بود که در این محل هشتاد قلعه وجود داشته که با هم در ارتباط بودند ، البته وجود ارتباطات بین قلعه ای در زمان قیام بابک در این منطقه وجود داشته است ولی ساخت و ساز این قلعه به سالهای پیش از قیام بابک برمی گردد و بابک تنها در یک بازه ی زمانی ساکن آنها بوده است والا در ساخت آنها هیچ نقشی نداشته و قلعه ها مربوط به زمان ساسانیان هستند و نام های فارسی رایج در منطقه یادگاری از آن دوره است و اما هشتاد سر ...
طبق روایات دینی بعد از طوفان نوح کشتی بر بالای کوهی نشست که آن را جودی گفته اند ، و ما آن را بنام آرارات می شناسیم ، بقایای کشف شده و مطالعات باستان شناسی در محل پیدا شدن فسبل و بقایای کشتی که یک تحقیقات بین المللی گسترده را شامل می شود در این باره جای شکی باقی نمی گذارد که محل کشتی نوح در پای قله ی آرارات ، مابین دوبایزید ترکیه و بازرگان ایران ، قرار دارد ...
داستان کشف بقایای کشتی (!!!!! )
طبق روایات تعداد نفراتی که در کشتی بودند بین هشت نفر تا هشتاد نفر اعلام شده است ، بعد از پیاده شدن از کشتی ، مردم راه افتادند برای پیدا کردن جایی برای زندگی کردن و اولین محلی که برای سکونت برگزیدند را هشتادسر نامیده اند ، این اسم در کتاب های عربی ثمانین خوانده می شود ... از نظر جغرافیای طبیعی و نوع زندگی آن زمان ، دامپروری و کشاورزی ابتدایی و در حد دیم بوده و تامین غذا از راه شکار ، منطقه ی هشتاد سر که جنگل های ارسباران را در بر می گیرد بهترین انتخاب بوده است ...
و اما فاصله ی میان دو گوش گربه ی نقشه ی کنونی ایران که منطقه ی هشتاد سر را شامل می شود از نظر منطقی هم فاصله ی زیادی برای یافتن یک محل مناسب نبوده و نظریه هشتادسر را تقویت می کند ، خاصه اینکه وجود یک زیارتگاه و مقبره که بنام قبر مادر نوح مشهور است و در شهرستان مرند قرار دارد ، حضور افراد مربوط به آن دوره را تائید می کند.
1- منطقه کشف بقایای کشتی نوح 2- کوهستان هشتادسر
3- محل قله هشتاد سر
کوهستان هشتاد سر ( هشته سر ) مابین شهرستان هوراند و شهرستان کلیبر است و از هر دو طرف قابل دسترسی می باشد .( شرق روستای عربشاه از مسیر کلیبر و غرب روستای میدانلار از مسیر هوراند )
سلام
بَه بَه! چه اطلاعات مستندی
و
اون چیه؟
برای اندازه گیریه یا تماشا یا چی؟
سلام
اون باتون کوهنوردیه ، و نشان می دهد عکس را یک کوهنورد گرفته !!